Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Smaakexplosies in Zaandam

30 september 2009 · Categorieën: Trends onderzoeken - Auteur:

Trendonderzoek >> Voedsel krijgt een nieuwe betekenis

Smaakexplosies Zaandam 09

Initiatieven met betrekking tot pure en gezonde voeding schieten de laatste tijd als paddestoelen uit de grond. Denk aan de Week van de Smaak, middag van de Stad-land arrangementen en de Foodweek. Maar er komen ook steeds meer biologische boerenmarkten in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn de boerenmarkt in Zaandam en de pure markt in park Frankendael in Amsterdam. En wat te denken van alle ecologische en biologische kookboeken? Lisette Kreischer presenteerde tijdens Smaakexplosies (festival dat onderdeel was van Week van de Smaak) haar kookboek Ecofabulous, vol pure recepten zonder kunstmatige toevoegingen. Daarnaast is ze ook initiatiefnemer van Rosie and the Cupcake Factory, dat cakejes maakt die vrij zijn van onder andere dierlijke- en verzadigde vetten, eieren, lactose, zuivel en ‘gekke E-nummers’.

Opvallend aan al deze initiatieven is dat er veel aandacht wordt besteedt aan de styling. Voedsel moet ‘fun’ zijn, zeker ook voor kinderen! Het werd me tijdens Smaakexplosies weer eens duidelijk dat biologisch en gezond voedsel absoluut geen saai imago meer heeft. Integendeel; de presentatie van Smaakexplosies was een lust voor het oog. Voeding wordt niet meer alleen gezien als basisbehoefte, maar ook als een beleving, een manier om iets te vieren en soms zelfs als ritueel. Dit laatste was ook te ervaren tijdens Smaakexplosies. De Culinaire Werkplaats had een ruimte ingericht met culinaire creaties om rituelen te vieren. Een voorbeeld hiervan is de viering als er een baby geboren is. Hierbij werden de gebruikelijke beschuit met roze of blauwe muisjes genegeerd. In plaats daarvan creërde de Culinaire Werkplaats cakejes met de tekst ‘Anna’s eerste lach’.
Simone Braaksma
www.smaakexplosies.nl
www.boerenmarktzaandam.nl
www.puremarkt.nl
www.rosieandthecupcakefactory.com
www.ecofabulous.com
www.deculinairewerkplaats.nl