Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Senioren en de liefde

18 december 2012 · Categorieën: Maatschappelijke trends - Auteur:

Het opvangen van vergrijzing
Nog steeds neemt het aantal ouderen in de maatschappij toe. De geboortegolf van na de tweede wereldoorlog heeft een toename van het aantal ouderen als gevolg. Dit heeft grote invloed op de economie, maar ook op de politieke verhoudingen. Een andere, meer structurele, oorzaak van de vergrijzing is de stijging in de levensverwachting wat grotendeels het resultaat is van verbeteringen in volksgezondheid, geneeskunde en voeding. De gemiddelde levensduur van een man is toegenomen van 70,4 jaar tot 79,2 jaar. Voor vrouwen nam de gemiddelde levensduur toe van 72,7 jaar tot 82,9 jaar. De verwachting is dat deze stijging van de levensduur in de toekomst doorzet. Dit heeft tot gevolg dat ook na 2030 er verhoudingsgewijs meer ouderen zullen zijn. Een vooruitzicht waar we rekening mee moeten houden dus.

Amour, een Frans-Oostenrijkse dramafilm onder regie van Gouden Palm-winnar Michael Haneke vertelt het verhaal van een ouder echtpaar: Anne en Georges. Hoogopgeleid, beschaafd en met elkaar vergroeid. Je kunt zien dat ze samen lang en gelukkig hebben geleefd. Dochter Eva woont in het buitenland met haar gezin en ziet haar ouders zelden. De liefdesband binnen de familie wordt danig op de proef gesteld nadat Anne een beroerte krijgt. Ondanks de trieste inhoud is Amour een film over liefde, zoals de titel al suggereert. Liefde die leidt tot totale opoffering. Is dit dan wat de oudere generatie te wachten staat? Minder verzorging door het gebrek aan geld en ruimte? Je ouders in huis nemen omdat ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen is iets wat in andere landen heel gewoon is. Hoe zullen ouders en kinderen in de Nederlandse maatschappij dit probleem oplossen?
Coco Bosma
www.cbs.nl