Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Technologie als wereldredder

13 mei 2013 · Categorieën: Maatschappelijke trends - Auteur:

Toekomst van overvloed
De maatschappij is instabiel en kwetsbaar. Wantrouwen heeft de overhand. Onze samenleving bevindt zich op een keerpunt. Maar juist omdat we ons midden in een transitie bevinden, is er veel ruimte voor nieuwe inzichten en radicale veranderingen. Tussen alle zwart-witkijkers zit een enkeling die het grijze veld opzoekt en nieuwe kansen ziet, nieuwe kansen voor een toekomst van overvloed.

Technologie-als-wereldredder

Peter H. Diamandis, auteur van ‘Abundance – The future is better than you think’, is zo’n optimist. Volgens zijn theorie leven we straks in een wereld van overvloed. Niet met het oog op luxe, maar op mogelijkheden. ‘Je hoeft ze alleen maar te zien liggen, oppakken en mee aan de slag te gaan, de rest gaat vanzelf,’ zegt hij in VPRO’s Tegenlicht. Onze grondstoffen raken uitgeput. Dat is een feit. Maar waarom bij de pakken neerzitten als we kunnen gebruiken wat we in overvloed hebben: zon, zeewater en ongebruikte zandvlaktes. Doordat duurzame technologieën zich in razend tempo ontwikkelen, is het mogelijk om in de toekomst de gehele wereld te voorzien van voldoende water, voedsel, onderwijs, energie en gezondheidszorg.

Ook de stem van de burger krijgt door vooruitstrevende technologieën en connectiviteit meer zwaarte en een groter bereik. Burgers kunnen reageren op stellingen waar ze nooit eerder over mee mochten praten en worden nog gehoord ook. Wetenschappers komen langzaam maar zeker uit hun ivoren torens en gaan samenwerkingen aan met de ‘leek’. Door middel van digitale wetenschappelijke spellen worden mensen geamuseerd en ondersteunen ze tegelijkertijd een onderzoek. Juist de open blik van een amateur zorgt voor nieuwe inzichten en ontdekkingen.
Kayleigh Develing
www.tegenlicht.vpro.nl, www.diamandis.com