Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

De toekomst van werk

10 maart 2014 · Categorieën: Maatschappelijke trends - Auteur:

Week 9 Tegenlicht Meetup Een Onvoorwaardelijk Basisinkomen lr

Een onvoorwaardelijk basisinkomen
47% van de banen in Amerika loopt het risico om in de komende 20 jaar te worden geautomatiseerd, zo blijkt uit recent onderzoek door de Universiteit van Oxford. Robots komen, arbeiders gaan. Deze ontwikkeling zal vooral voor de middenklasse verstrekkende gevolgen hebben. De arbeidspolarisatie brengt ons dichterbij een winner-takes-all-samenleving waarin enkel 10 à 20 procent van de bevolking in rijkdom leeft. Volgens Rutger Bregman is het basisinkomen een manier om de ongelijkheid als gevolg van radicale technologische innovaties te bestrijden. Geen ingewikkeld sociaal stelsel, maar gratis geld voor iedereen, genoeg om van te leven, zonder er iets voor te hoeven doen.

Evelyn Forget, professor aan de universiteit van Manitoba, onderzocht in 2009 dozen vol met gegevens over een van de meest fascinerende sociale experimenten ooit, het Mincome-project. Economen, sociologen en antropologen nestelden zich in de gemeenschap van Dauphin, Canada, om van dichtbij te zien hoe de inwoners zouden reageren op een basisinkomen. Politici vreesden dat mensen zouden stoppen met werken en grote gezinnen zouden krijgen om hun inkomen op te krikken. Maar het tegendeel bleek waar. Het basisinkomen had niet alleen een positieve invloed op het inkomen, maar ook op de schoolprestaties en de gezondheid. Mincome was een groot succes. Toch zag een nieuwe, conservatieve regering in Canada weinig heil in het kostbare project en stopte het weg.

De problemen met werkgelegenheid doen de discussie over een basisinkomen weer oplaaien. Wat is er mis in het overheidsbeleid? Wat is er mis met de arbeidsmarkt? Wat kunnen we daarvoor organiseren? Is invoering van het basisinkomen het overwegen waard? Robin Fransman, adjunct-directeur van het Holland Financial Centre, en Bas Jacobs, docent Public Finance and Economic Policy aan de Erasmus Universiteit, heropenden tijdens een Tegenlicht Meet Up het debat.
Romy van Dam
www.dezwijger.nl, www.tegenlicht.vpro.nl