Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Feest in het Centraal Museum

29 juni 2015 · Categorieën: Trends onderzoeken - Auteur:

IMG_6436

60 jaar Nijntje
Op 21 juni 2015 werd Dick Bruna’s Nijntje Pluis zestig jaar. Bruna bedacht het konijn in 1955 als bedtijdverhaaltje. Ter ere van deze gelegenheid heeft het Centraal Museum in Utrecht een Nijntje-tentoonstelling geopend en wordt het Dick Bruna Huis verbouwd tot Nijntje Museum, dat in december 2015 zijn deuren zal openen voor het publiek. De tentoonstelling is speciaal ontwikkeld voor families met jonge kinderen en laat ze spelenderwijs kennis maken met de wereld van het konijn en het culturele fenomeen ‘verjaardag vieren’, zoals we dat in Nederland kennen en door Dick Bruna in verschillende kinderboekjes is verbeeld.

Aan de hand van elf herkenbare verjaardagsthema’s, waaronder cadeautjes, slingers, liedjes en taart, wandelen de jonge bezoekers door de verjaardag van Nijntje. Kinderen kunnen raden wat er in de cadeautjes zit door te ruiken, te voelen en te luisteren, van hun tekeningen voor Nijntje worden slingers gevormd, en op het podium kunnen ze hun zang- en trommelkunsten laten zien door mee te spelen met het verjaardagslied.

Voor de volwassen bezoeker is uitgaande van dezelfde elf thema’s de geschiedenis van zestig jaar Nijntje te zien. Zo’n honderd originele tekeningen en ontwerpen geven een compleet overzicht van Dick Bruna’s werkwijze en gedachtegoed. Ze laten zien hoe Nijntje is ontstaan en hoe ze zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Want Nijntje is niet alleen de hoofdpersoon in tientallen boekjes maar ook in een televisieserie, een bioscoopfilm en theaterconcerten.
Kate Kern
www.centraalmuseum.nl, www.nijntje.nl, www.dickbrunahuis.nl