Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Wild card in het Futuring Woordenboek

30 juni 2015 · Categorieën: Trends vertalen - Auteur:

wild card [ˈwajəld ˈkɑɚd] (Eng) gebeurtenis die zeer onwaarschijnlijk is maar erg veel invloed zou hebben

Een wild card is een gebeurtenis die zeer onwaarschijnlijk is maar erg veel invloed zou hebben wanneer deze zou plaatsvinden. Door de onwaarschijnlijkheid ervan zijn wild cards lastig van tevoren vast te stellen. Als een niet voorziene en invloedrijke gebeurtenis plaats heeft gevonden, wordt achteraf gesproken van een black swan. Vooruitziend spreekt men dus van een wild card en achteraf van een black swan.

De term wild card wordt vaak gebruikt in combinatie met de term scenario. Een scenario is een beeld dat wordt geschetst van een mogelijke toekomst. Een scenario is gebaseerd op factoren waarvan nog niet te zeggen is hoe deze zich zullen gaan ontwikkelen. Door de grote onzekerheid kan nooit van één scenario uit worden gegaan, maar worden er vaak meerdere verschillende scenario’s opgesteld. Doordat wild cards zeer onwaarschijnlijke en plotselinge veranderingen zijn, als een verrassing, kunnen ze roet in het eten gooien in verschillende scenario’s. Ze kunnen trends compleet veranderen of laten verdwijnen. Voor een bedrijf, merk, instantie of andere organisatie is het dus slim om na te denken over wild cards bij het creëren van scenario’s. Natuurlijk kan niet met alle mogelijke gebeurtenissen rekening worden gehouden, maar door na te denken over wild cards wordt geoefend om om te gaan met en in te spelen op plotselinge veranderingen.

Een voorbeeld van een situatie zou kunnen zijn wanneer de handel tussen de EU-landen een hoogtepunt heeft bereikt en er niet meer met landen buiten de EU wordt gehandeld. Het plots uitbreken van een oorlog in Europa zou in deze situatie een mogelijke wild card zijn. Dit zou het handelssysteem compleet op zijn kop gooien waardoor handelsbanden met landen buiten de Europese Unie opnieuw zouden moeten worden aangelegd.
Kate Kern
Lees verder in het Futuring Woordenboek.