Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

De toekomst in het onderwijs

10 mei 2016 · Categorieën: Trends onderzoeken - Auteur:

Er zijn futurologen en leraren, maar wie leren de kinderen van nu over de toekomst? Peter Bishop en Erica Bol, initiatiefnemers van het internationale project ‘Teach the Future’, stelden zichzelf deze vraag. Ze zetten het onderwerp ‘toekomst’ op de kaart en willen samen met onderwijsinstellingen toekomstvaardigheden integreren in het bestaande primaire en secundaire onderwijs. Momenteel gaan jongeren naar school om voorbereid te worden op de toekomst. Dit doen ze door te leren over het verleden en heden, maar ze leren niets over mogelijke toekomsten. Bishop stelt dat we niet geboren zijn om in structuren te denken, maar mensen houden wel van controle. Onzekerheden roepen angst op omdat we niet weten hoe we met veranderingen om moeten gaan. Als jongeren leren dat verandering bestaat en weten dat de toekomst er anders uit gaat zien, kunnen ze meegroeien.

Momenteel zijn scholen nog altijd gebaseerd op vaste structuren. Volgens Bishop is dit niet verkeerd, maar wel incompleet. De meest innovatieve ondernemers hebben hun vaardigheden namelijk niet op school geleerd, maar door hun kennis en ervaringen samen te voegen. Hij wil dat er op scholen meer ruimte komt voor ‘unlearning’; de mogelijkheid om in de war te raken, jezelf te herpakken en spelenderwijs leren. Dit kan bijvoorbeeld door bij het vak geschiedenis niet alleen de vraag te stellen hoe de situatie vroeger was, maar ook wat het verwachte toekomstscenario is. Hierbij is het vooral belangrijk om ook te kijken naar alternatieve scenario’s op basis van onverwachte gebeurtenissen, en gewenste scenario’s vorm te geven. Zo zullen jongeren makkelijker met onzekerheden en ambiguïteit om kunnen gaan. Zij gaan zich realiseren dat ze de wereld kunnen beïnvloeden en dat ze hun eigen toekomst kunnen creëren.
www.teachthefuture.org