Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

7 Trends voor 2017

22 november 2016 · Categorieën: Nieuws - Auteur:

Het thema van trendboek MOOD 17 dat op 1 december verschijnt, is de kunst van het loslaten. De trends in dit trendboek, SEARCH, SENSE, STAND, SHOCK, DARE, KNOW en SHOW, laten zien dat we afstand moeten doen van vertrouwde zekerheden op het gebied van economie, religie en politiek. De verhoudingen en tegenstellingen tussen mannelijk en vrouwelijk, nationaal en internationaal, conservatief en progressief; ze verschuiven radicaal en verdwijnen sneller dan we voor mogelijk houden. Als we onze creativiteit en innovatiekracht volop inzetten, kunnen we de grenzen tussen angst en hoop, mens en machine, virtueel en reëel opheffen en de weg vrijmaken voor een toekomst op basis van vertrouwen.

SEARCH

Loslaten als levensdoel
De innovators en early adopters in onze westerse maatschappij wonen in nagenoeg lege huizen. Ze hebben niet al te lang geleden vuilniszakken vol cd-roms en dvd’s naar het grof vuil gebracht en zo definitief afscheid genomen van hun analoge verleden. In diezelfde periode werden overmatige winkelpanden en in onbruik geraakte kantoorpanden massaal verlaten. Afscheid nemen gaat gepaard met rouw en pijn. Pas na verloop van tijd komt het besef dat de ontstane leegte volop gelegenheid biedt om te zoeken naar een nieuwe waardevolle invulling en vrije ruimte voor nieuwe ideeën en inzichten.

SENSE

Strijdbaar en kwetsbaar tegelijk
Mannelijke en vrouwelijke stereotypen die betrekking hebben op kracht en zwakte; ze zijn volledig achterhaald. De jagende Poetin en de schreeuwende Trump: de overdreven manier waarop ze mannelijkheid willen uitstralen doet ouderwets aan. De pophelden van het androgyne mensbeeld, Prince en David Bowie, lieten tijdens hun leven keer op keer zien dat mannelijk en vrouwelijk betrekkelijke begrippen zijn en heel goed samen kunnen gaan. In het decennium van Queen Beyoncé en #BlackLivesMatter is elk leven waardevol; zwart en blank, man en vrouw, jong en oud, en alle gradaties daartussenin.

STAND

Jij lijkt op mij
We leven in een tijd van het grote cynisme en de kleine tevredenheid. Het grote stuit op wantrouwen. Teveel bedrijven en instanties zijn mateloos geworden in hun zucht naar winst en efficiency. Er is een zoektocht gaande naar de menselijke maat. Bij een mens kun je zien of hij maat houdt. Het is vervelend om te horen wat een anonieme kippenboer in zijn beestjes spuit, maar het is leuk om bij Boer Arie langs te fietsen om de maker aan het werk te zien. We zoeken naar gelijkenis, wederkerigheid en liefde – voor het product. En die vinden we binnen kleinere cirkels.

SHOCK

Kant kiezen en kleur bekennen
De crisis is voorbij, heet het in de Algemene Beschouwingen. Dat mag dan waar zijn voor de inhoud van onze portemonnee, onze hoofden hebben nog steeds last van kopzorgen en onze buiken van krampen. Angst en onzekerheid over de situatie waarin we ons bevinden, hebben uitgesproken meningen en vastgeroeste standpunten over hoe het verder moet tot gevolg. De enige weg uit deze mentale crisis is als groepen mensen durven af te wijken van hun principes, open durven te staan voor een gekleurde ‘Zwarte’ Piet en een gesprek met de tegenpartij durven aan te gaan.

DARE

Discipline als denkpatroon
Vrijheid van meningsuiting is een universeel recht van mensen. Wie de profeet of de minister-president wil beledigen, mag zijn eigen gang gaan. Cartoonisten en cabaretiers kunnen zeggen en doen wat zij willen. Na de aanslagen in Parijs en Nice is deze vrijheid echter niet zo vanzelfsprekend meer. Wie een boerkini wil dragen, kan maar beter ‘oppleuren’. De grenzen van het betamelijke worden weer strakker getrokken nu blijkt dat de vrijheid van de een vaak de onvrijheid van de ander tot gevolg heeft. Wie naar Syrië vertrekt, hoeft nooit meer terug te komen.

KNOW

Nooit slim genoeg
Toekomstvisies waarbij machines ons al het werk uit handen nemen zijn uitermate aantrekkelijk. Door al die robots die voortdurend heen en weer bewegen om ons van dienst te zijn, zouden we in een luilekkerland komen te leven waarin arbeid en werken voor je geld voorgoed tot het verleden zouden gaan behoren. Nu deze paradijselijke toekomst werkelijkheid dreigt te worden, deinzen we terug voor ons eigen monster van Frankenstein. Welk bestaansrecht hebben wij nog als mens en machine werkelijk samen gaan vloeien? Feit is echter dat die eindtijd, met computers die nooit slim genoeg zijn, nog lang niet is aangebroken.

SHOW

Niet echt wordt net echt
In de zomer van 2016 zag je ze ineens overal: groepjes jongeren die virtueel op jacht waren naar de bekende Pokémon-figuren. Zo snel als ze gekomen waren, gingen ze ook weer weg. De snelheid van verandering lijkt kenmerkend voor de digitale wereld. De verschuiving van lineair kijken naar streaming diensten voltrekt zich sneller dan we dachten. Met clouddiensten verloopt de overgang van het ene mobiele ‘device’ naar het andere naadloos. En door de toepassing van augmented en virtual reality verdwijnt langzaam maar zeker het onderscheid tussen de reële en de virtuele wereld.

Meld u nu aan als MOOD Member en wordt direct aangesloten op onderzoek naar de stemming door Trendslator.