Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Het talent van een trendonderzoeker

10 april 2017 · Categorieën: Nieuws - Auteur:

Onlangs sprak ik Marieke Overeem, communicatiestrateeg bij Woonstichting SSW. Zij was naar een workshop bij KLIMMR geweest met als onderwerp talentontwikkeling, over groeien in je functie, loopbaan of als persoon. Eén van de opdrachten was het versturen van appjes naar mensen uit je netwerk met de vraag: Wat is mijn grootste talent? Ze kreeg overdonderend veel reacties en werd enorm gevoed met inzichten over zichzelf. Ik dacht meteen, beter goed gejat dan slecht bedacht. Als iemand iets kan voordoen, kan ik het nadoen. Dus stelde ik deze vraag via e-mail aan de Trendnetwerkers van mijn bedrijf Trendslator. Ons Trendnetwerk bestaat uit professionals en experts die er samen voor zorgen dat de verschillende stappen in het creatie- en innovatieproces ononderbroken kunnen worden genomen.

Loslaten
En nu hoor ik jullie vragen: Waarom wil je dat weten? Nou dat zit zo. Op 17 februari 2016 overleed Krijn Verhoek, mijn echtgenoot en de vader van onze zoon. Het afgelopen jaar was een levensgrote (…) les in loslaten. Niet voor niets was ‘loslaten’ het onderwerp van trendboek MOOD 17, dat ik samen met een aantal Trendnetwerkers ondanks alles heb kunnen maken. In het voorwoord schreef ik: ‘De tijd waarin we leven wordt weleens aangeduid als het tijdperk van het post-kapitalisme. Het is de periode die komt na een decennialange periode van globalisering en liberalisering. Een tijd waarin we afscheid moeten nemen van vastomlijnde wereld- en mensbeelden en nieuwe modellen en systemen uitvinden.’

Presencing en Visioning
Inmiddels is het april 2017. De paashazen en -eieren zijn weer overal te zien en te koop. Ook voor mij is het tijd voor een nieuwe lente en een nieuw geluid. Na ‘letting go’ komt ‘letting come’, hoor ik Trendnetwerker Maurice van Rooijen zeggen. Kijk voor meer informatie hierover op www.presencing.com (Theory U). De vragen die ik nu eerst (en opnieuw) moet beantwoorden zijn: ‘Who is my Self? What is my Work?’ Mijn vraag was eigenlijk: Kunnen jullie mij helpen bij strategie-ontwikkeling voor Trendslator en MOOD, ons continu onderzoek naar de stemming in de markt, bij de consument en in de maatschappij? Want in deze periode van loslaten, moeten wij onszelf allemaal opnieuw uitvinden. Maar omdat dat een te grote stap in één keer is, kunnen we het beste beginnen met het eerste kleine stapje. En voor mij is dat de vraag: Wat is mijn grootste talent als trendonderzoeker en visiemaker?

Nodig en nuttig
Ook ik kreeg heel veel hartverwarmende reacties. Voor deze blog koos ik de mooiste en de beste antwoorden op mijn vraag. Graphic artist Lisa Ottevanger schrijft: ‘Ik heb je altijd bewonderd om je krachtige, stabiele en hartelijke persoonlijkheid waarmee je Trendslator hebt weten op te bouwen tot een bijzondere inspirerende onderneming. Ik vind het bijzonder dat je je kennis uit onderzoek, je ideeën en trends weet om te zetten in analyses en overzichten waar veel bedrijven, instellingen en merken echt iets aan hebben. Je bent nodig en nuttig en vooral zeer verhelderend.’

Begrijpelijk en invoelbaar
Jemma Land, conceptontwikkelaar en oprichter van Rivet Concepts: ‘Ik vind jou heel thoughtful (het Engelse woord past beter, een Nederlandse versie raakt minder wat ik bedoel). Een echte invoelende denker, iemand met aandacht voor de omgeving op alle niveaus. Volle rijke aandacht die raakt en verbindt. In grote lijnen én op detailniveau. En ik vind je een vertaler (voor de hand liggend maar het is wel echt zo!): Van meta naar praktisch en dichtbij. Jij weet deze slag als geen ander te maken, wat grote ontwikkelingen begrijpelijk en persoonlijk invoelbaar maakt.’

De precieze schepping
Toekomstpsycholoog Tom Kniesmeijer: ‘Waar ik aan denk als ik jou voor me zie is ‘de precieze schepping’. Je combineert twee zaken die ik als paradox zag, maar die in jou samenkomen. Je denkt creatief over de lijnen voor de toekomst en weet die creativiteit vervolgens heel goed te preciseren. Bij de TrendRede weet je altijd de niet lopende lijnen er feilloos uit te filteren – en tot op het niveau van het juiste woord te beoordelen. Ik gebruik ook bewust het woord schepping, omdat naast het creatieve ontwikkelen er ook de betekenis van een sterke moraliteit aan hangt. Die vind ik wel bij je passen.’ Met de paradox waar Tom over schrijft, bedoelt hij naar mijn idee dat ik mezelf een creatieve denker en een analytische doener noem. En ja, dat kan heel goed samengaan!

Het eerste stapje
Even terug naar het begin. Ik schreef al dat we leven in een tijd waarin we afscheid moeten nemen van vastomlijnde wereld- en mensbeelden en nieuwe modellen en systemen uitvinden. En ik heb het afgelopen jaar van heel veel afscheid moeten nemen. In mijn leven valt het persoonlijke wel vaker samen met het professionele. Ik weet als geen ander dat veranderen in dit post-kapitalistische tijdperk een constante factor is. Maar de transities die we nu doormaken, zijn te groot en te complex om snel en simpel voltrokken te kunnen worden. Dit is wat mij betreft het geheim van ‘letting go’ en ‘letting come’: als je verandering wilt, dan moet je klein beginnen met het eerste stapje!
Hilde Roothart, trendonderzoeker en oprichter Trendslator