Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

De KinderTrendrede

27 februari 2018 · Categorieën: Nieuws - Auteur:

De wereld verandert snel. Trends en technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Met ieder besluit en beleid maken we keuzes voor de toekomstige wereld van onze kinderen. Belangrijk is dan om hen daarbij te betrekken. In een wereld waar verandering aan de orde van de dag is, is hun verbeeldingskracht meer dan nodig. Kinderen kunnen ons helpen hun toekomst vorm te geven. Daarom zijn toekomstdenkers van de TrendRede, in samenwerking met TeachtheFuture en PakhuisB, de KinderTrendrede gestart.

Tientallen groep 6 en 7 leerlingen van zes verschillende basisscholen in Breda kropen in de huid van een trendwatcher en dachten na over hoe zij de wereld nu zien, welke trends en ontwikkelingen zij signaleren en hoe zij hun toekomst willen invullen. Op dinsdag 13 maart 2018 presenteerden de kinderen de resultaten van een reeks workshops en hun visie op de toekomst. Daarin werd de boodschap van de kinderen duidelijk: wij zijn de toekomst, wij kunnen meedenken, geef ons een stem.

Het is de bedoeling dat andere steden dit ook oppakken. Te beginnen met toekomstlespakketten in het onderwijs die Erica Bol, een van de initiatiefnemers van de KinderTrendrede en oprichter van TeachtheFuture, heeft ontwikkeld. ‘Scholen richten zich op gisteren en vandaag, maar niet op de toekomst. Het is belangrijk dat we daarover nadenken en dat stimuleren we met lesmateriaal,’ zegt Bol. ‘Bovendien kunnen we veel leren van de kinderen. Ze zijn creatief, flexibel en zitten vol ideeën. Ze laten ons zien dat we niet bang hoeven zijn voor de toekomst, maar die juist mogen omarmen.’
www.trendrede.nl, www.TeachtheFuture.org, www.pakhuisb.nl