Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Het leven van Boeddha

17 oktober 2018 · Categorieën: Trends en toekomst, Trends onderzoeken - Auteur:

De tentoonstelling ‘Het leven van Boeddha, de weg naar nu’ laat de levensloop van de Boeddha zien aan de hand van ruim zestig eeuwenoude en hedendaagse kunstwerken. Bij binnenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam word je verwelkomd door een van de topstukken van de tentoonstelling: een ruim twee meter hoog beeld van een staande Boeddha uit de vijfde-zesde eeuw. Daarna kom je oog in oog te staan met werk van de hedendaagse kunstenaar Ai Weiwei, een boom die is gemaakt van gerooide oude bomen uit China zodat de geschiedenis wordt bewaard. Voor de tentoonstelling is een bijzondere thangka, een rolschildering, beschikbaar gesteld uit de persoonlijke bezittingen van de Dalai Lama. Zijne Heiligheid opende de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk.

De expositie vertelt het levensverhaal van de Boeddha. Vijf levensfasen staan symbool voor het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling: de geboorte, de ommekeer, de verlichting, de eerste leerrede en het overlijden van de Boeddha. De boom, die een belangrijke rol speelde in het leven van Siddhārtha Gautama die de Boeddha werd, keert daarbij steeds terug. Zoals in de wensboom van Yoko Ono waar de bezoekers een wens voor betere tijden of een volgend leven in kunnen hangen. Van deze kunstenares is ook het werk ‘Three mounts’. Dat bestaat uit drie bergen aarde, elk afkomstig van een plek waar misstanden en geweld tegen vrouwen plaatsvonden. Het is Ono’s wens dat uit de bergen gedurende de tentoonstelling nieuw leven groeit als teken van hoop.

In de Nieuwe Kerk is een plek voor meditatie ingericht waar bezoekers tot bezinning kunnen komen. De tentoonstelling laat zien en voelen hoe kunstenaars van toen en nu en mensen uit oost en west worden geïnspireerd door het leven van Boeddha.
www.nieuwekerk.nl