Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Trends voor een gelukkige en gezonde toekomst

11 maart 2019 · Categorieën: Nieuws - Auteur:

Hoe kun je trends op de korte, middellange en lange termijn gebruiken om bij te dragen aan de gelukkigste en gezondste generatie in 2040? Op 12 februari 2019 organiseerde U CREATE in samenwerking met Trendslator de Health Tuesday ‘Trends voor een gelukkige en gezonde toekomst’. Toekomstcoach Hilde Roothart van Trendslator gaf inzicht in de maatschappelijke trends die er zijn, hoe ze van invloed zijn op onze gezondheid en geluk en hoe je vanuit die kennis kunt gaan sturen op het versterken van de trends die je graag wilt zien.

Er zijn trends in alle soorten en maten. Sommige trends zijn snel, andere langzaam. Trends op de korte termijn, zoals stappentellers, groentekookboeken, apps voor mediteren, zorgrobots en herbruikbare waterflesjes, verhouden zich tot lange termijntrends als ecologisering, vergrijzing, robotisering en dematerialisering. Bij Trendslator gebruiken we de Trendpiramide om dit verschil tussen trends op de korte, middellange en lange termijn aan te duiden en om zicht te houden op maatschappelijke trends de Trendcirkel.

De deelnemers aan deze Health Tuesday kregen de opdracht om met de De Trendcirkel, die twaalf maatschappelijke trends weergeeft, aan de slag te gaan door een trend uit te kiezen en te bekijken hoe deze van invloed is op de generatie die nu geboren wordt en de gezondste generatie ooit moet gaan worden. ‘De trends in de Trendcirkel kunnen zowel een negatief als een positief effect hebben op ons geluk en onze gezondheid. Door ons te richten op ontwikkelingen die we wenselijk vinden, kunnen we invloed uitoefenen op de loop der dingen,’ legt Hilde Roothart uit.

Voor de opdracht brachten deelnemers korte, middellange en lange termijntrends met elkaar in verband om inzicht te krijgen in hoe trends zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen. Zo verhouden voedselbossen, veganfood en plogging op de korte termijn zich tot ecologisering op de lange termijn. Ze leerden keuzes te maken voor wenselijke trends en maakten een tijdlijn en een stappenplan voor een toekomstige gelukkige en gezonde generatie.
Bekijk hier de slides van Hilde Roothart. Wil je meer weten over Centre of Expertise U CREATE? Ga dan naar www.ucreate-weconnect.nl.