Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Circulaire materialen bij Material District

20 maart 2019 · Categorieën: Trends vertalen - Auteur:

Material District (voorheen Material Xperience) is een jaarlijkse expositie van innovatieve materialen. Dit jaar vindt de expo plaats in Ahoy Rotterdam. Er zijn honderdveertig exposanten, presentaties van honderd toonaangevende ontwerpers en een lezingenprogramma met zo’n zestig sprekers. Negen internationaal gerenommeerde ontwerpers representeren zes sectoren, architecture (Ben van Berkel en Filippo Lodi), interiors (Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe), products (Anouk Groen), textile & fabrics (Anne Marie Commandeur en Liesbeth in ’t Hout), urban & landscapes (Cees Donkers) en print & sign (Annemarie Kleve). Deze ontwerpers richtten samen met de organisatie van Material District zes paviljoens in met werk van invloedrijke ontwerpers en veelbelovende ontwerpen. Daarnaast is er een algemene overzichtspresentatie met tweehonderd nieuwe materialen die speciaal voor deze beurs werden geselecteerd. Deze presentatie is opgedeeld in drie categorieën: biocycle (materialen gemaakt van hernieuwbare, natuurlijke bronnen), technocycle (materialen gemaakt van gerecyclede, niet-hernieuwbare materialen, zoals beton, plastic en glas) en performative materialen, materialen die slimmer, duurzamer of anderszins beter zijn.

Circulariteit is één van de thema’s van deze editie van Material District. Zo’n vijf jaar geleden werden hier al bijzondere, duurzame materialen getoond die zich toen vaak nog in embryonale fase bevonden. Wat opvalt is dat veel van de experimenten van toen commerciële producten zijn geworden en in productie zijn genomen door fabrikanten met een businessmodel. Er zijn onder veel meer tapijt van palmleer, tegels van algen en plastic van zeewier, kleding van koffietextiel, producten van textielafval en stoeptegels van verbrand afval. Mogu maakt bakstenen van mycelium, Goodhout een houtalternatief van kokosnoot, Nike sneakers van flyleather en Donkersloot circulair tapijt. Je gaat je bijna afvragen of er wel genoeg afval is om al die producten mee te kunnen maken.
rotterdam.materialdistrict.nl, www.mogu.bio, www.goodhout.com, news.nike.com, www.donkersloot-tapijt.com