Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Less is More in Museum Voorlinden

17 april 2019 · Categorieën: Trends en toekomst - Auteur:

Museum Voorlinden in Wassenaar ligt er op een zonnige lentedag schitterend bij. De prachtige ruimtes in het museum bieden de bezoekers de mogelijkheid om de tentoongestelde werken volop te bewonderen. Aan de ene kant van het museum is werk te zien van de Japanse kunstenares, princess of polka dots, Yayoi Kusama. Zij bedwingt haar angsten en wanen met kleurrijke stippen die tot in de oneindigheid doorlopen. Aan de andere kant van het museum is de tentoonstelling ’Less is More’ over het nieuwe minimalisme te zien.

We leven in een overprikkelde tijd, is de gedachte achter de tentoonstelling. Het is nooit genoeg, want we zijn nooit tevreden. Maar er is een tegenbeweging in opkomst. Opruimgoeroes geven ons tips hoe we kunnen ontspullen. Waarna we kunnen ontsnappen aan de gekte op de huizenmarkt door in een tiny house te gaan wonen. In onze zoektocht naar zingeving wordt minimalisme de nieuwe levensstijl.

Ook in de kunstwereld is deze tendens zichtbaar. Er is weer aandacht voor minimalistische stromingen uit de jaren zestig, zoals Minimal Art en Zero. Kunstenaars gaan weer uit van principes als hergebruik, ordenen en reduceren. Daarbij gaan ze terug naar de essentie: een nieuw nulpunt. De werken die deel uitmaken van de tentoonstelling kunnen minimaal in kleur en vorm zijn, maar ook in materiaal. Zo bestaat een werk van Michel François uit plastic zakjes gevuld met water (‘Retenue d’eau’).

De tentoonstelling gaat ook over wat waardevol is. De Amerikaanse Liza Lou werkte bijna een decennium lang samen met Zoeloe-vrouwen aan de serie Endless Mile. Het werk ‘Continuous Mile (white)’ bestaat uit meer dan 4,5 miljoen witte kraaltjes die aan elkaar zijn geregen tot een touw met de lengte van een Engelse mijl dat vervolgens in een cilindervorm wordt opgerold.
www.voorlinden.nl, www.lizalou.com