Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Verbinden en activeren van mensen door kennis over morgen

30 augustus 2019 · Categorieën: Nieuws - Auteur:

In gesprek met Toekomstverkenners Mijntje Notermans en Joks Janssen van BrabantKennis.

Op 8 november 2013 gaven Henk Kivits (eerste voorzitter Ontwikkelraad BrabantKennis) en Wim van de Donk (commissaris van de Koning provincie Noord-Brabant) het startschot voor BrabantKennis. De toekomst dichterbij halen. Signaleren, agenderen, inspireren. Brabanders meekrijgen in enthousiasme voor de toekomst. Dat is vanaf dag een de bedoeling geweest. De toekomst overkomt je niet, die moet je samen maken. BrabantKennis helpt daarbij. “Deze tijd vraagt om intelligente reacties.” Om die te stimuleren kiest BrabantKennis zijn eigen vrije, onafhankelijke invulling met verschillende verkenningen. Grotere toekomstverkenningen, die 1 tot 1,5 jaar mogen duren, zoals momenteel over culturele (eigen)wijsheid, en het werk op de korte baan: longreads over specifieke trends en ontwikkelingen die spelen in Noord-Brabant.

BrabantKennis heeft inmiddels veel grote toekomstthema’s op de snijtafel gelegd: van robotisering en klimaatverandering tot arbeidsmigratie en verstedelijking. Na vijf jaar, zeggen Mijntje Notermans en Joks Janssen, verschuift de behoefte wel langzamerhand richting implementatie. “Hoe krijgen we rondom die thema’s een bredere beweging op gang, wat lukt er wel en niet, wat zijn de lessen die geleerd kunnen worden? Dus gaan we op relevante gebieden op zoek naar handelingsperspectieven. Zijn anderen er soms al mee bezig, waar zit de spanning en kunnen wij er kennis aan toevoegen?”
Lees verder op www.futureday.nl.
futureday is een kennisplatform voor trendonderzoek en toekomstverkenning.