Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Woordenstrijd over De taal dekoloniseren

26 april 2021 · Categorieën: Nieuws - Auteur:

Vrijdagavond was ik te horen op NPO radio 1 Dit is de Dag. Dat was naar aanleiding van mijn artikel ‘De taal dekoloniseren’ in de Volkskrant van 21 april. Daarin schreef ik dat het de hoogste tijd is om de ongelijkheid die in onze taal ligt besloten, te bevrijden van de uitsluiting van de laaggeletterdheid. Op 22 april reageerde Volkskrantcolumnist Zihni Özdil op mijn artikel en refereerde Elma Drayer in dezelfde krant aan mijn ‘mistige’ artikel. Deze reacties konden natuurlijk niet onbeantwoord blijven:

“Wat aardig dat Zihni Özdil de moeite heeft genomen om mijn artikel over taal te lezen en erop te reageren. Ik heb bewondering voor de wijze waarop hij zich in ons land heeft weten te ontwikkelen. Maar ik kan me helaas niet aan de indruk onttrekken dat hij denkt dat ik de taalregels wil afschaffen. Dat is helemaal niet het geval. Ik ben Hull University niet. Ik vind dat iedereen recht heeft op taal. Op de beste taal en de meeste talen. En ik vind ook dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om haar of zijn talent te ontwikkelen. Of dat nu een verbaal, visueel, muzikaal of sportief talent is. Zoals filosoof Martha Nussbaum – en Johan Cruijff trouwens ook – zou zeggen: het gaan om het scheppen van mogelijkheden. Dat zou ons, of je nu zwart of wit, vrouw of man, praktisch of theoretisch opgeleid bent, pas echt gelijkwaardig maken.”
Hilde Roothart, Amsterdam
www.nporadio1.nl/dit-is-de-dag