1001 Vrouwen in de 20ste eeuw
Historicus Els Kloek is initiator en samensteller van het kloeke boek ‘1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’. ‘1001 Vrouwen in de 20ste eeuw’ is de opvolger van dat boek en ook de titel van de tentoonstelling in het Amsterdam Museum die aan dat boek is gewijd. Kloek selecteerde samen met het museum tweehonderd bekende, minder bekende en onbekende vrouwen die ieder op hun eigen manier een rol hebben gespeeld in de twintigste eeuw. Boek en tentoonstelling komen op een goed moment. Ook vandaag de dag zijn de mogelijkheden en hindernissen voor vrouwen onderwerp van debat.
De vrouwen in de tentoonstelling worden in chronologische volgorde gepresenteerd in vijf generatiecohorten. De bezoeker maakt een wandeling door de tijd aan de hand van hun belevenissen en prestaties. De vrouwen waren betrokken bij grote gebeurtenissen, zoals de strijd voor kiesrecht, de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw en de naoorlogse jeugdopstand. Ze waren niet altijd helden, ook de leider van de Nationaal-Socialistische Vrouwenorganisatie Olga de Ruiter en de Molukse treinkaper Hansina Uktolseja maken deel uit van de 1001.
De vrouwen waren politicus, feminist, wetenschapper, kunstenaar, onderwijzer, sportvrouw of vrijheidsstrijder. Koningin Wilhelmina, Mies Bouwman en Annie M.G. Schmidt komen voorbij in de tentoonstelling. Maar ook strijder voor vrouwenrechter Rosa Manus, architect en stedenbouwkundige Jakoba Mulder en feminist Joke Smit. Opmerkelijk is hoe vaak vrouwen werden weggehouden en weggeschreven uit de geschiedenis. Zo is architect Jan Frederik Staal algemeen bekend onder kenners. Maar zijn vrouw Margaret Staal-Kropholler, die als architect bij het bureau van haar man werkte, kreeg niet dezelfde aandacht en erkenning als haar man.
www.1001-vrouwen.nl, www.amsterdammuseum.nl