Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Het gaat om de combinatie van analyse en creativiteit

09 april 2019 · Categorieën: Nieuws - Auteur:

In gesprek met Patrick van der Duin, sinds 2016 directeur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

Halverwege de jaren zestig ging een delegatie van technisch-wetenschappelijke attachés (tegenwoordig innovatie-attachés) naar de Verenigde Staten toe. Zij zagen daar instituten opkomen waar onderzoek werd gedaan naar de toekomst, zoals het Institute for the Future (IFTF). De afgezanten vonden dat dat in Nederland ook moest komen, want zij zagen dat technologie belangrijk was voor de economie. Dat idee landde bij het KIVI, de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland, waarna de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) in 1968 werd opgericht.

Directeur Patrick van der Duin: ‘De doelstelling was het maken van technologieverkenningen. De laatste decennia is dat verbreed naar technologie en maatschappij omdat dat twee domeinen zijn die steeds meer met elkaar verweven raken. De maatschappelijke context is belangrijker geworden. Wij zijn positief kritisch over technologie. In potentie is technologie een positieve kracht in de maatschappij.’

In het begin werden bij STT veelal ingenieurs aangenomen. Het STT was toen een projectorganisatie, medewerkers werden voor vier jaar aangesteld. De laatste tijd zijn er veel meer alfa’s en gamma’s actief voor de STT. Onderzoekers worden voor anderhalf jaar aangesteld om een studie te doen. Daarna kunnen ze blijven voor het doen van andere verkenningen. Tenslotte leren de projectleiders van ieder project dat ze doen. De stichting bestaat nu uit zeven mensen, een directeur, drie projectleiders, twee projectondersteuners en een officemanager.
Lees verder op www.futureday.nl.
futureday is een kennisplatform voor trendonderzoek en toekomstverkenning.