Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Zoektocht naar zeggingskracht

15 april 2021 · Categorieën: Nieuws - Auteur:

Musework Live, het online onderzoeksfestival van de HKU over kritische kwaliteit, vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 21 mei. Toekomstmaker Hilde Roothart en filosoof Koen Schaper nemen je mee met hun ‘zoektocht naar zeggingskracht’. Er zijn een filosofisch ontbijt, een sessie over het ontdooien van het lichaam, a talk in the park, een warme jas en coronarok, de stem van de koe, a wicked nature assignment en nog veel meer.

Onze taal bestaat niet alleen uit letters en cijfers, maar ook uit kleuren, vormen, beelden, gebaren en geluiden. Dat alles vormt hoe wij betekenis geven aan onze dagelijkse ervaringen. Onze huizen staan vol met voorwerpen die anderen iets kunnen vertellen over wie wij zijn, maar ook onszelf iets kunnen vertellen over hoe wij in de wereld staan. Met deze voorwerpen geven wij namelijk, dag in dag uit, onze eigen unieke betekenis aan het leven. Normaal gesproken blijven die voorwerpen voor ons verborgen: anderen zien ze niet, en wij zelf staan er niet zo bij stil.

Maar juist in deze tijd van Zoomsessies kunnen we toegang krijgen tot de leefwereld van anderen. Tijdens deze zoektocht naar zeggingskracht gaan we op zoek naar de taal van de voorwerpen in ons huis. En we gaan op onderzoek uit naar wat deze dingen ons vertellen over zichzelf, onszelf en elkaar. Deze zoektocht is een actieve en interactieve werksessie waarbij we werken met de zeggingskracht van de dingen in onze huizen en onze eigen verbeeldingskracht. Zo willen wij verschillende betekenissen vinden, die er wel zijn, maar zelden met woorden benoemd worden. 

Bekijk hier het hele programma en schrijf je in!