Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Week van Lezen en Schrijven

06 september 2021 · Categorieën: Nieuws - Auteur:

Het is deze week de Week van Lezen en Schrijven waarin aandacht wordt gevraagd voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale basisvaardigheden.

Het afgelopen jaar deed ik onderzoek naar laaggeletterdheid en maakte ik een ontwerp voor een taalvaardige toekomst, een toekomst waarin taalvaardigheid de norm is. Dat is trouwens niet een ontwerp, maar dat zijn meerdere ontwerpen: van een Letterbak, een Wedstrijd Woordbeelden en een Zoektocht naar Zeggingskracht tot een Taalatlas en een Toekomstgids.

Ik ontdekte dat er meerdere talen zijn: de taal van letters en cijfers, maar ook de taal van beelden, geluiden en gebaren. Voor deze gelegenheid zocht ik uit welke talen er gebruikt worden door muzikanten en cabaretiers waarvan de muziek te vinden is op Spotify.

Zo ontdekte ik ferme, gebroken, duidelijke en dezelfde taal en taal uit Zuid-Limburg en Zuid-Afrika (Die taal van my hart – Stef Bos). Ik hoorde ‘Words’ (Naaz) waar je verliefd op kunt worden, maar ook pijnlijke en leugenachtige ‘Woorden’ (Bram Vermeulen), spijtige taal zoals ‘Zeg maar niets meer?’ (André Hazes) en ‘Heb ik dat gezegd? (Froukje) en ook verloren taal en taal zonder taal (Maarten van Roozendaal).

Die verzamelde ik in de speellijst ‘Taalvaardige toekomst’ op Spotify die ik hierbij graag met jou deel. Deze lijst maakt duidelijk hoe rijk maar soms ook armzalig onze taal is. En ook dat foute taal niet gaat om de verkeerde spelling maar om het onvermogen om ons goed in taal uit te drukken.
Hilde Roothart, toekomstmaker bij Trendslator
open.spotify.com