Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Tessa Cramer is lector Designing the Future

06 december 2021 · Categorieën: Nieuws - Auteur:

Tessa Cramer is ge├»nstalleerd als lector Designing the Future bij Fontys Academy for the Creative Economy studio. In haar lectorale rede vertelde ze: “Ik zie de toekomst als een taal. Het kost tijd en moeite om deze taal te leren spreken.”

Tijdens haar rondgang door de wereld van trends en toekomst ontdekte ze dat het gaat om het stellen van basale vragen. Vragen die zo simpel zijn dat we ze meestal overslaan. Zoals wat vinden we nou echt belangrijk? Maar door een slalomstrategie van vragen en antwoorden ontwijken blijft de toekomst fictie. Tessa presenteerde drie thema’s waar ze zich met haar studio op gaat richten.

1. creatieve tussenruimte
Om de toekomst te kunnen verbeelden is creatieve tussenruimte nodig: ‘il faut cultiver notre jardin.’
2. onzekere zaken
We weten niet wat de toekomst zal brengen. Maar we kunnen wel proberen om ons erop voor te bereiden.
3. ruimte voor verandering
We moeten creativiteit en onzekerheid verankeren in onszelf en in onze organisaties.

Ze deed een oproep om net zoals opruimgoeroe Marie Kondo na te gaan wat ons ‘joy sparkt’ op onze werkvloeren. En om alles wat ons niet blij maakt weg te doen. Alleen zo kunnen we ruimte maken voor verandering. De toekomst is van ons allemaal. We geven allemaal elke dag vorm aan ons leven. We geven elke dag vorm aan onze toekomst.

Tessa, van harte gefeleliciteerd met deze installatie! Ik hoop gauw meer te horen en te lezen over onze toekomsttuin. En ik ga graag met je aan de slag om onze tuin van onkruid te ontdoen, de rozen te snoeien en de appels te plukken.
Hilde Roothart
www.onzekerezaken.nl, www.fontys.nl