Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

De keerzijde van technologie

07 oktober 2013 · Categorieën: Maatschappelijke trends - Auteur:

Leven in 2020
De rol van technologie in ons persoonlijke leven neemt toe. Dit gegeven wordt vaak onderschat. In de nabije toekomst zal dit fenomeen alleen maar meer groeien, blijkt uit de scenario’s van Project 2020. Dit onderzoeksrapport, uitgegeven door International Cyber Security Alliance (ICSPA), waar onder andere Trend Micro en Europol onderdeel van zijn, is bedoeld om burgers, overheden en bedrijven te informeren en te waarschuwen over de impact van techniek in de nabije toekomst.

Cybercrime

Vrijwel alles gaat zich afspelen via internet, zo luidt de boodschap. Het leven wordt een stuk minder persoonlijk dankzij ‘het scherm met informatie’ tussen mensen en de echte wereld. Twee belangrijke scenario’s die worden genoemd, zijn het toepassen van techniek dicht op de huid en een scherm voor je ogen dat in contact staat met internet. Denk daarbij aan sensoren op kleding of chips in het lichaam, maar ook projecties vergelijkbaar met Google Glass worden gemeengoed.

Deze ontwikkeling van techniek heeft ook een keerzijde. Als alles verbonden is via internet krijgen namelijk cybercriminelen de kans om nog dichterbij te komen. Naast deze scenario’s worden er in het rapport vragen gesteld zoals ‘Hoe gaan we om met de groeiende hoeveelheid aan data die op het net over ons te vinden is?’ Uiteraard brengt dit grote gevolgen met zich mee, want wat gebeurt er als je hele leven word gehackt? De aanslag beperkt zich dan niet meer alleen tot een bankrekening en is dus vele malen ingrijpender. Cybercriminelen weten op dat moment waar je bent en wat je ziet. De vraag is dan ook hoe de overheid deze cybercriminaliteit in de toekomst gaat aanpakken.
Diana Sleegers
2020.trendmicro.com