Trendslator

inloggen - aanmelden

Trendslog

Gentechnologie

22 april 2014 · Categorieën: Maatschappelijke trends - Auteur:

gentechnologie lr

De tweede Groene Revolutie
Dertig jaar geleden deden Jeff Schell en Marc Van Montagu, verbonden aan de Universiteit van Gent, een experiment dat biotechnologie op de kaart zette. Ze transplanteerden een stukje DNA naar een tabaksplant dat beschermende gifstoffen tegen insecten aanmaakt. Genetische technologie of gentechnologie was geboren; voor het eerst had de mens een gewas uitgerust met een totaal nieuwe eigenschap. De verwachtingen waren hooggespannen; we zouden het leven kunnen herprogrammeren en de mogelijkheden leken eindeloos. Het optimisme was groot.

Het bleek echter moeilijker dan gedacht en er was ook veel aandacht voor de gevaren van genetisch gemodificeerde gewassen. Met de gevaren blijkt het intussen mee te vallen. Gentechnologie is veilig, volgens de Europese koepel van wetenschapsacademies EASAC. Toch wordt de term ‘genetische manipulatie’ nog als negatief ervaren. Mede door die negatieve houding heeft Europa een flinke achterstand opgelopen ten opzichte van de rest van de wereld. Naast het monopolie van aantal grote bedrijven, zoals het Amerikaanse Monsanto, vindt voor het eerst meer dan de helft van alle genetisch gemodificeerde landbouw plaats in niet-westerse landen.

Intussen wordt Europa steeds meer overspoeld door genproducten van buiten. Ongeveer 50 voedingsgewassen zijn inmiddels toegestaan in de EU en al 70 procent van al het Europese veevoer is transgeen. ‘Zelfs het eurobiljet is gemaakt van transgene katoen,’ zegt Clemens van der Wiel, onderzoeker bij Plant Research International. In China, India, Zuid-Amerika en de VS gaan de ontwikkelingen namelijk gewoon door. Is die tweede Groene Revolutie, die een einde aan zou maken aan de honger in de wereld, dan toch dichtbij?
Marrie de Priester
www.monsanto.com, www.wageningenur.nl, www.easac.eu, www.fao.org